Как да излъжем организма при токсикоза и липса на апетит (част 1)
Бременна, която гледа през прозореца. Снимка: Getty
Сложните биохимични процеси и хормоналните промени, които настъпват по време на бременност, влияят върху апетита на жената. Това състояние може да провокира както пристъпи на лакомия, така и намален апетит.
Защо някои бременни ядат фъстъчено масло с мармалад, докато други не могат да преглътнат и една троха. Ето обяснението на специалист по хранене.
Бременна. Снимка: Getty
През деветте месеца на бременността жената преживява цяла каскада от промени, те се случват на физическо и психо-емоционално ниво.
Освен това всеки триместър има свои собствени характеристики и „екстри“.
Първо тримесечие
Настъпват хормонални промени: прогестеронът се освобождава активно. Вкусовите предпочитания се променят (например на жената й се прияжда солено, пикантно или сладко), други имат позиви за сутрешно гадене и дори повръщат.
През първите седмици от бременността са възможни симптоми, характерни за първите дни на менструацията: повишена чувствителност на гърдите, болка в долната част на корема
Втори триместър
Повечето бременни вече нямат токсикоза, нито специфични вкусови предпочитания.
През този период матката се увеличава по размер и оказва натиск върху съседните вътрешни органи, което може да доведе до често уриниране и запек.
Трети триместър
Тялото на жената активно се подготвя за раждане, така че могат да се появят слаби контракции.
Много жени страдат от болка в таза и лумбалната област поради нарастващата матка и изместването на центъра на тежестта.
Може да се явят отоци на краката. Киселините често са сериозен проблем.
Жените трябва да следят менюто си - от това зависи развитието на плода.
Ако майката се храни добре, плодът получава хранителни вещества, витамини и микроелементи. Някои бременни обаче въобще нямат апетит.
Бременна, която похапва. Снимка: Getty
Чувството на глад по време на бременност обикновено се увеличава от първите седмици. Тялото се нуждае от повече енергия, за да осигури хранителни вещества за майката и за бебето.
Има обаче случаи, когато апетитът на бъдещата майка, напротив, намалява и дори изчезва напълно.
1. Токсикоза
В повечето случаи отказът от хранене по време на бременност е свързан с токсикоза. До 90% от жените страдат, а някои особено тежко.
Поради постоянното гадене и повръщане, апетитът им изчезва напълно. Пристъпът на токсикоза може да бъде предизвикан просто от миризмата или дори от вида на храната.
Ако имате силно гадене и повръщане по време на бременност, важно е да се консултирате с лекар
2. Хормонален дисбаланс
През първия триместър настъпват хормонални промени. Тялото трябва да свикне с новия живот, който се развива в него. А това отнема време.
Някои жени имат нарушен метаболизъм в началото на бременността, което може да повлияе на апетита им.
3. Киселини
Друг често срещан спътник на бременността, който причинява загуба на апетит, са киселините. Най-често те се появяват през втория или третия триместър и може да продължат и до раждането.
Те се появяват поради хормонални промени и заради увеличения размер на матката, която притиска храносмилателните органи.
Неприятното усещане за парене може да бъде провокирано както от определени храни или комбинации, така и от външни фактори: например, ако ядете в легнало положение, киселините може да се засилят.
Бременна, която похапва. Снимка: Getty
Не е добра идея да се насилвате. Има по-интелигентни начини да си набавяте хранителни вещества, без принуда.
Ето съветите на акушер-гинеколога д-р Анастасия Петренко.
1. Намерете спусъка
Ако няма апетит поради токсикоза, важно е да установите кои храни провокират пристъпи на гадене или повръщане и да ги избягвате.
Това може да са определени миризми или вкусове, хранителни комбинации или дори часът за хранене.
2. Диета на BRATT
Храненето по системата BRATT облекчава симптомите на токсикоза. Можете да включите банани, ориз, ябълки под всякаква форма и препечен хляб.
Тези продукти са добре смилаеми и лесно поносими. Те нямат много неразтворими фибри, които не могат да бъдат усвоени, но имат много хранителни вещества.
Диетата BRATT не изключва други храни: ако те се понасят добре и не предизвикват гадене, можете да включите и зърнени храни, зеленчуци, плодове и месо.
3. Закусвайте в легнало положение
Най-често токсикозата измъчва бременните сутрин, така че отказват закуска. В този случай може да закусвате, без да ставате от леглото – в легнало положение.
Важно е да започнете да се храните, преди да сте се изправили.
Схемата „станете, направете си закуска и след това отново легнете, за да я изядете“ няма да работи. Затова не се колебайте да помолите близките си за помощ.
4. Яжте малки порции
Тежките ястия могат да провокират повръщане, по-добре е да ядете често, но малко по малко, 5-6 пъти на ден. Крекери, бисквити, ядки и кисело мляко са добри закуски и рядко причиняват гадене.
5. Пийте студени напитки
Студени, бистри, газирани, неподсладени или кисели течности помагат за притъпяване на чувството за гадене.
По-добре да ограничите кафето до две чаши на ден.
Следва продължение: на какво се дължи постоянното чувство на глад
Мона Василева
Шоколадовото мляко осигурява важни хранителни вещества за растящите деца, стига да на се прекалява с количеството.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари